Search

Ulkoporealtaan energiankulutus – Miten voin itse vaikuttaa kulutukseen?

Ulkoporealtaan energiankulutus – Miten voin itse vaikuttaa kulutukseen?

Kuinka kodin mukavuuksista voisi edelleen nauttia – kustannustehokkaasti? Yhä useampi ulkoporealtaan omistaja pohtii nyt kuinka energiankulutuksessa voisi parhaiten säästää. Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä Novitek-ulkoporealtaan energiatehokkaampaan käyttöön.

Novitek-ulkoporealtaat on lähtökohtaisesti suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön ja erityisesti pohjoisen oloihin sopiviksi, joten suosittelemme pitämään veden myös talven yli altaassa.

Energiankulutuksessa voidaan kuitenkin säästää merkittävästi, kun altaan asetuksia säädetään sopiviksi. Mikäli ulkoporeallas halutaan tyhjentää talveksi, tulee olla erityisen tarkka ettei putkistoon jäävä vesi jäädy ja riko allasta. Mikäli tarvitset tyhjennysohjetta Novitek-altaallesi olethan yhteydessä asiakaspalveluumme tai jos haluat tilata tyhjennyksen valmiina palveluna täytä huoltopyyntölomake verkkosivuillamme.

Tarkista altaan lämpötila-asetukset omaan käyttöön sopivaksi

Jokainen aste vaikuttaa. Kuitenkin, jos allasta käytetään säännöllisesti, ei lämpötilan laskeminen paria astetta enempää käyttöjen välillä lopulta kannata. Veden lämmittäminen sahaavasti vie lopulta yhtä paljon, ellei enemmänkin energiaa kuin veden lämmön pitäminen tasaisena.

Teetätimme kulutusmittauksen Tampereen yliopistolla kahdelle eri allaskoollemme – pienelle ja isolle altaalle. Kulutusmittauksesta saimme faktatietoa altaan peruskulutuksesta sekä kylpyhetken kulutuksesta.

Kulutusmittaukset toteutettiin altaan ollessa tehdasasetuksilla. Eli suodatusjaksot olivat asetettu 2h illalla ja 2h aamulla.Altaan lämpötila oli asetettu 37 asteeseen ja allas oli ready-toimintotilassa. Kulutusmittaukset toteutettiin laboratorio-oloissa, mikä tarkoittaa, että ulkopuoliset tekijät oli vakiinnutettu koko mittauksen ajaksi. Ulkolämpötila oli 6,5°C, joka on Helsingin vuoden 2021 keskilämpötila.

Lue tästä Novitek-ulkoporealtaiden kulutusmittauksen tulokset!

Jos allasta käytetään harvoin, tulee lämpötilan laskeminen jo usein kustannustehokkaammaksi vaihtoehdoksi. Toki kylvyt on silloin suunniteltava etukäteen; useamman asteen lämmitys vie jo enemmän aikaa ja rahaa. Mikäli olet tarkka ja suosit pörssisähköä voi tuntisähkön seuraaminen ja altaan asetuksien muokkaaminen olla myös varsin järkevä vaihtoehto. Pörssisähkö on tunnetusti yöaikaan huomattavasti edullisempaa, joten esimerkiksi pitkän suodatusjakson asettaminen yön halvoille tunneilla onkin varsin järkevää.

Jotta asetuksien muokkaaminen olisi helppoa ja nopeaa suosittelemme ehdottomasti etäohjauksen hankintaa. ControlMySpa™ – ulkoporealtaan etäohjaus on suunniteltu entistä joustavampaan ja helpompaan käyttöön. Sovelluksen avulla voit olla yhteydessä altaaseesi mobiililaitteen avulla, missä tahansa kuljetkin. Voit mm. säätää lämpötilaa, sekä aikatauluja, hallita valoja ja vastaanottaa ilmoituksia.

CMS-etäohjauksen voit hankkia lisävarusteena ja asentaa sen myös itse. Katso tästä tarkempi asennusvideo!

Mitä tarkoittaa ylä- ja alalämpötila-asetukset?

Ulkoporealtaassa on kaksi eri asetusta lämpötila-alueille, joihin kumpaankin on mahdollista asettaa oma lämpötila. Ylälämpötila-asetuksessa (High) veden lämpötila voidaan asettaa 26,5 °C – 40 °C välille. High-asetus sopii parhaiten käytettäväksi silloin, kun ulkoporeallas halutaan pitää aina käyttövalmiina.

Alalämpötila-asetuksessa (Low) veden lämpötila voidaan asettaa 10 °C – 37 °C välille. Low-asetus sopii parhaiten käytettäväksi silloin, kun ulkoporeallas ei ole käytössä pidempänä ajanjaksona, eikä ulkoporealtaassa haluta pitää korkeaa lämpötilaa.

Kuinka minimoin ulkoporeltaan kustannukset? REST-toimintotilan käyttö

Jos tiedetään, että allasta käytetä viikkoihin tai kuukausiin, kannattaa allas asettaa aina lepotilaan eli rest-toimintotilaan ja laskea tavoitelämpötila riittävän alas. Rest-tilassa allas lämmittää vettä ainoastaan asetettujen suodatusjaksojen aikana. Talviaikaan tämä ei riitä pitämään altaan vettä jatkuvasti kylpylämpötiloissa, mutta energiaa säästyy ja lämmitys riittää kuitenkin pitämään altaan hyvin ns. “säilytyslämpötiloissa”. Rest-tilassa veden lämpötila ei aina näy päänäkymässä. Lämpötilan saa näkyviin käynnistämällä esimerkiksi porepumpun hetkeksi päälle.

Mikäli ulkoporeallas halutaan laittaa maksimaaliselle säästöliekille esimerkiksi juuri talven ajaksi suosittelemme asettamaan altaan alalämpötila-asetukselle eli low-tilaan, jolloin lämpötilan voi säätää alimmillaan 10 asteeseen.

Altaan ollessa Rest-tilassa ja matalalla lämpötila-asetuksella on tärkeää, että käytössä on molemmat suodatusjaksot, eli vettä kierrätetään altaassa kaksi kertaa päivässä.

Mitä matalampi veden lämpötila on, sitä nopeammin vaikkapa sähkökatkon / vikatilanteen yhteydessä päädytään kriittiseen tilanteeseen, jossa allasta uhkaa jäätyminen. Viileäkin vesi suojaa kuitenkin tekniikkaa ja osia useiden tuntien ajan sähköttömässäkin altaassa. Novitek-ulkoporealtaissa on myös automaattinen jäätymissuoja, joka käynnistää pumput mikäli se havaitsee veden lämpötilan laskemisen alle 6,7 °C. Huomioi, että jäätymissuoja ei kuitenkaan suojaa ulkoporeallasta sähkökatkojen aikana. Sähkökatkon sattuessa, älä avaa eristekantta. Ulkoporeallas käynnistyy uudelleen automaattisesti sähköjen palauduttua. Sähkökatkoksen jälkeen tarkasta aina altaan toiminnot ja veden lämpötila.

Lyhyet sähkökatkokset eivät yleisesti vaikuta ulkoporealtaan toimintaan. Allas on hyvin eristetty, eikä se pääse lyhyessä ajassa jäätymään pakkasellakaan. Pidemmän sähkökatkon sattuessa tai altaan ollessa 10 asteen lämpötila-asetuksella, ota yhteyttä jälleenmyyjään tai huoltoon tarkempien toiminta-ohjeiden saamiseksi.

Suositeltavaa olisi siis pitää vedet altaassa myös talvella, viileäkin vesi antaa altaan tekniikalle suojaa jäätymisvahinkoja vastaan. Mikäli allas on tyhjiltään, pitää sen todella olla huolellisesti tyhjennetty, jottei jäätymisvaurioita pääse syntymään.

Suojaa ulkoporeallas suojahupulla tai -peitteellä aina, kun se ei ole käytössä.

Vanhemman Novitek-ulkoporealtaan asetukset

Altaan toimintotilat ja lämpötila-asetukset vaihtelevat hieman allaskohtaisesti, mutta ohjekirjasta löydät aina ohjeet näiden ominaisuuksien säätämiseen. Esimerkiksi vanhemmista Novitek malleista löytyvät Economy- ja Sleep-toimintotilat joiden kautta asetuksia voidaan säätää sopivaksi. Economy-tila vastaa käytännössä Rest-tilaa; altaan lämmitys siis käynnistyy ainoastaan suodatusjaksojen aikaan. Sleep-toiminnolle asetettu allas pudottaa lisäksi asetettua tavoitelämpötilaa kymmenellä asteella.

Ulkoporealtaan energiankulutus – 3 vinkkiä joilla säästät:

  1. Pidä ulkoporealtaan kansi tiiviisti suljettuna aina, kun allas ei ole käytössä.
  2. Suojaa allas aina, kun se ei ole käytössä. Käytä mahdollisuuksien mukaan ulkoporealtaan suojapeitettä tai –huppua, riippuen onko allas upotettu vai pinta-asennettu.
  3. Säädä ulkoporealtaan asetukset omaan käyttöön sopivaksi. Huomioi allasveden lämpötila asetus sekä REST –toimintotilan hyödyntäminen.

Ulkoporealtaassa kylpeminen rentouttaa kehoa ja mieltä. Se lievittää stressiä ja auttaa sinua nukkumaan paremmin. Kiinnittämällä huomion oikeanlaisiin altaan asetuksiin ja altaan suojaamiseen, voit hyvillä mielin nauttia ulkoporealtaan rentouttavista kylvyistä ympäri vuoden!

Uusimmat artikkelit: