Search

Ulkoporealtaan katos: Tarvitaanko sitä?

Ulkoporealtaan katos: Tarvitaanko sitä?

Pohditaanpa hieman porealtaan sijoitusta pihalla. Tarvitseeko ulkoporealtaan päällä olla katos? Ulkoporeallas on suunniteltu kestämään ilmaston rasitukset myös ilman erillistä suojausta. Ei siis ole lainkaan välttämätöntä sijoittaa poreallasta katoksen alle.

Ulkoporeallas on suunniteltu kestämään ilmaston rasitukset myös ilman suojausta. Ei siis ole lainkaan välttämätöntä sijoittaa poreallasta katoksen alle. Toisaalta mikäli ulkoporeallas suojataan katoksella voidaan saavuttaa mm. seuraavia etuja:

  • katos suojaa tuulelta ja sateelta
  • katos suojaa paahteelta ja lumelta
  • katos antaa näkösuojaa

Siihen, millaisen katoksen ulkoporealtaan päälle suunnittelee ja rakentaa on oikeastaan vain mielikuvitus rajana. Katos voi olla sivuilta täysin avonainen, rakenteeltaan kevyt ja ilmava, tai hyvinkin suljettu. Samoin itse katto voi olla joko täysin umpinainen, vaikkapa valokatteella päällystetty, tai avoin pergolatyyppinen ratkaisu. Toki katoksen rakenteellisissa ratkaisuissa on aina huomioitava myös rakenteiden kestävyys ja turvallisuus. Hyvin suunniteltu ja ympäristöön sovitettu katos porealtaan päällä sitoo parhaimmillaan altaan hienosti pihaan, ympäristöön ja muuhun rakennuskantaan.


Ulkoporeallas voidaan sijoittaa valokatteen alle kodin läheisyyteen.

Katos suojaa tuulelta ja sateelta

Purevan tuulinen ilma puhaltaa helposti osan kylpynautinnosta mukanaan. Etenkin talvella kylmä tuuli lisäksi jäähdyttää käytössä olevan ulkoporealtaan vettä yllättävänkin nopeasti. Katokseen on mahdollista liittää tuulelta suojaavia elementtejä seinien tai kevyempien rimoitusten muodossa ja tällaisten rakenteiden avulla tuulen viilentävä vaikutus vähenee. Altaan sijoituspaikkaa ympäröivillä ja kattavilla rakenteilla onkin vaikutusta paitsi siihen kuinka mukava kylpykokemus on, myös altaan sähkönkulutukseen. Lisää porealtaan sähkönkulutuksesta ja keinoista säästää sähköä voit lukea artikkelistamme: Kuinka paljon ulkoporeallas kuluttaa sähköä?

Katto takaa mukavan kylvyn myös muuten kuin tuulen osalta epäsuotuisalla ilmalla; katoksen alla kelpaa kylpeä kovemmallakin sateella ja koiranilmalla. Näin ollen katon alle sijoitettua allasta tulee mahdollisesti hyödynnettyä entistä enemmän!

Etenkin silloin jos katoksen sivuja suljetaan lasituksilla, on syytä ottaa huomioon altaasta höyrynä nouseva kosteus. Tämä saattaa tiivistyä, ja talvella myös huurtua katoksen ikkunoihin.  Mitä suljetumpi tila on, sitä voimakkaampaa ilmiö on.  Katoksen suunnitelmien kääntyessä enemmän suljetun tilan suuntaan onkin suunnittelussa hyvä huomioida tilan riittävä koko ja myös riittävä ilmanvaihto tilassa.


Ulkoporeallas on katoksen alla suojassa tuulelta ja sateelta.

Katos suojaa kesän paahteelta ja talven lumelta

Varjoa ulkoporealtaan ylle tuova katos antaa suojaa sekä kylpijöille että porealtaalle paahteisina kesäpäivinä. Varjostava kate suojaa esimerkiksi altaan kantta UV-säteilyn haalistavalta vaikutukselta ja sen alla on helpompi myös pitää altaan veden lämpötilaa matalampana.

Talvella puolestaan katoksen alla olevan ulkoporealtaan kanssa ei tarvitse huolehtia lumikuorman kertymisestä. Altaan käyttö on helppoa talvella, kun ennen kylpyä ei tarvitse ryhtyä lumitöihin.

Katos antaa näkösuojaa 

Ulkoporealtaan sijoittaminen katoksen alle antaa altaalle ja käyttäjille tarvittaessa näkösuojaa. Toisaalta monesti ympäristö on suuri osa rentouttavaa kylpykokemusta ja porealtaan paikka on saatettu valita kyseinen seikka huomioiden. Silloin katos onkin hyvä suunnitella niin, että kaunista maisemaa, tai öistä tähtitaivasta on edelleen mahdollista  ihailla altaasta käsin.

Muista kuitenkin ulkoporealtaan asennusta ja katosta suunnitellessa mahdolliset altaan huoltotoimenpiteet. Altaan joka sivulta tulisi tarpeen tullen päästä avaamaan huoltoluukut ja suorittamaan huoltotoimenpiteitä. 50 cm sääntö vapaasta tilasta altaan ympärillä pätee myös silloin kun asennetaan ulkoporeallas katoksen alle.


Huolella suunniteltu ja toteutettu ulkoporealtaan katos ei sulje pois kaunista maisemaa tai öistä tähtitaivasta.

Uusimmat artikkelit: