Search

Ulkoporealtaan asennus

Ulkoporealtaan asennus

Miten ulkoporeallas asennetaan oikein? Kaikki Novitek-ulkoporealtaat on suunniteltu kestämään aikaa. Kun huolehdit, että asennus on tehty oikein saat nauttia poreista ilman turhia murheita. Tässä artikkelissa kerromme lisää ulkoporealtaan oikeaoppisesta asennuksesta.

Huolehdi ulkoporealtaan perustukset ensimmäisenä kuntoon

‍Hyvin tehdyt perustukset ovat yksi tärkeimmistä asioista ulkoporealtaan asennuksessa. Kun pohjan tasaisuus, tukevuus ja kantavuus on varmasti kohdillaan, ei tulevaisuudessa tarvitse huolehtia vinoon painuneesta porealtaasta ja stressata työläistä korjaustoimenpiteistä.

Perustuksien pohjan tulee olla rakenteellisesti yhtenäinen, routimaton sekä kestää muuttumattomana altaan paino. Muistathan myös jättää ulkoporealtaan ympärille noin 50 cm esteetöntä tilaa, jotta altaan sivupaneelit saadaan tarvittaessa irrotettua ja huoltotoimet suoritettua.

Perustuksista pääset lukemaan tarkemmin aikaisemmasta artikkelistamme: Ulkoporealtaan perustus

Ulkoporealtaan toimitus ja asennus paikoilleen

‍Ulkoporeallas toimitetaan aina perälavallisella kuorma-autolla tontille, ellei tilauksen yhteydessä ole muusta sovittu. Ulkoporeallas on pakattu kuormalavojen päälle pystyasentoon kyljelleen. Poista pakkausmuovi, pahvi ja altaan sisässä toimitetut mahdolliset muut tarvikkeet ennen altaan kääntämistä oikeaan asentoon. Toimitus sisältää aina myös eristekannen. Huomioithan, että allaspakkausta avatessa on syytä olla varovainen, jotta et tee vaurioita esim. altaan kannen pintaan. Älä käytä teräviä esineitä avaamiseen.


Ulkoporeallas toimitetaan aina pystyasennossa tontille ellei tilauksen yhteydessä ole toisin sovittu.

Ulkoporealtaan oikeaan asentoon kääntämiseen ja siirtämiseen tarvitaan noin 4-6 henkilöä, allaskoosta riippuen. Ulkoporeallasta siirrettäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta mahdollisten onnettomuuksien välttämiseksi. On suositeltavaa käyttää kantoliinoja turvallisen ja helpon asentamisen turvaamiseksi, jolloin allas on myös helpompi asetella esimerkiksi terassiin tehtyyn aukkoon. Jokaisen ulkoporealtaan pohjassa on kantoliinoja varten tehdyt urat.

Allas voidaan myös nostaa esimerkiksi kuormausnosturin avulla suoraan paikalleen. Kysy nostopalveluista lisää asiakaspalvelustamme.


Ulkoporeallas voidaan nostaa paikoilleen myös nosturiautolla. Kysy nostopalvelua jälleenmyyjältäsi!

Ulkoporealtaan ensitäyttö, esityöt

‍Kun allas on saatu purettua pakkauksestaan ja siirrettyä paikalleen, on ulkoporealtaan sisäpinta hyvä puhdistaa vielä ennen vedellä täyttämistä. Suosittelemme pyyhkimään akryylipinnat kauttaaltaan desinfioivalla pesuaineella, sekä nukkaantumattomalla liinalla. Tuotteeksi suosittelemme helppokäyttöistä ja tehokasta TecCare Control – Desinfioivaa puhdistusainetta.

Täytä tyhjä ulkoporeallas aina suodatinkotelon kautta. Näin varmistat, että putkistoon ja pumppuihin ei jää ilmaa, joka voisi aiheuttaa altaaseen veden kierron estävän ilmalukon. Myös veden lisääminen altaaseen on suositeltavaa tehdä suodatinkotelon kautta, jolloin saat puutarhaletkun tuettua altaaseen. Täytä allas niin, että Led-valot jäävät veden alle. Muista huolehtia, että kaikki suuttimet ovat aina vedenpinnan alapuolella.

Huomioithan, että ulkoporeallas tulee aina täyttää vedellä ennen kuin siihen kytketään virta päälle.

Ulkoporealtaan sähköasennus

Ulkoporealtaan sähköasennustyöt on aina annettava suoritettavaksi vain valtuutetulle sähköasentajalle. Sähköliitännän tulee olla vikavirtasuojattu, lisäksi suositellaan asennettavaksi erillinen turvakytkin altaan lähistölle. Ulkoporealtaassamme ei ole sähköjohtoa valmiina, joten sähkökaapeli on vedettävä altaan asennuspaikalle ennen ulkoporealtaan asennusta. Ulkoporealtaan sähkösyöttö voidaan porata altaan ulkoverhoilun kulmien läpi tai vaihtoehtoisesti pohja-altaan nostoliinauran läpi.

Mikäli ulkoporealtaassa on lisäksi erillinen lisälämmitin, on altaalle tuotava kaksi erillistä kaapelia. Lisälämmitin tulee kytkeä samanaikaisesti muun sähköasennuksen kanssa. Myös lisälämmittimen sähköliitäntä tulee olla vikavirtasuojattu.

Ulkoporealtaamme ovat jo tehtaalla kuormitettu oikein eli ohjauskeskuksen sisäiseen johdotukseen tai dippikytkimiin ei tarvitse tehdä muutoksia. Altaaseen on merkattu sivu, jossa ohjauskeskus sijaitsee. Sähköjenkytkentä järjestys on merkitty tälle sivustalle riviliittimen viereen.

Kun käynnistät ulkoporealtaan ensimmäistä kertaa, tarkista että suuttimet toimivat ja kaikki led-valot palavat.

Altaan ensimmäinen käyttö

Ensimmäisiin lämpimiin poreisiin voit hypätä keskimäärin vuorokauden kuluttua ulkoporealtaan asennuksesta. Riippuen vallitsevista sääolosuhteista, ulkoporealtaan vesimäärästä ja lämmitystehosta – allas lämpenee 0,5 – 1,5 astetta tunnissa.


Ulkoporealtaassa pääset rentoutumaan ja nauttimaan, niin yksin kuin perheen, ystävien tai puolison kanssa.

Viimeistele ulkoporealtaan ympäristö mieleiseksi

Mukava ympäristö viimeistelee nautinnollisen kylpykokemuksen. Ulkoporealtaan ympärillä oleviin elementteihinkin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Voit sisustaa ulkoporealtaan ympäristön haluamallasi tavalla sinulle mieluisaksi, mutta muista kuitenkin huolehtia seuraavista asioista:

  • ulkoporeallas on tarvittaessa helposti huollettavissa
  • kulku ulkoporealtaaseen on helppoa ja turvallista

Terassi ja ulkoporealtaan huollettavuus

Ulkoporeallas voidaan sijoittaa niin terassin päälle kuin upotusasennettuna sille tehtyyn aukkoon terassissa.

Kun poreallas sijoitetaan jo olemassa olevan terassin päälle, on varmistettava, että terassin kantavuus on riittävä ulkoporealtaalle. Terassirakenteiden on kestettävä itse altaan, vesimassan ja kylpijöiden yhteenlaskettu paino.

Jos taas poreallas halutaan upottaa terassiin, on syytä ottaa huomioon upotussyvyys sekä tehdasasenteisena lisävarusteena saatavissa oleva upotuspanelointi. Optimaalisin upotussyvyys on noin 40 cm, jossa on huomioitu sekä helppo käytettävyys, että huollettavuus. Upotuspaneloinnin avulla voit upottaa altaasi maksimissaan juuri 40 cm syvyyteen ilman erillisiä terassiin rakennettavia huoltoluukkuja. Emme suosittele altaan upottamista tämän syvemmälle, syy tähän on helpon ja kustannustehokkaan huollettavuuden merkittävä vaikeutuminen. Mikäli altaassa ei ole upotuspanelointia, on terassiin tehtävä huoltoluukut mahdollista huoltoa varten. Huoltoluukkujen tulisi olla jokaisella sivulla avattavan paneloinnin kohdalla koko paneelin levyisenä ja noin 50 cm altaasta poispäin.

Lue aiheesta lisää artikkelistamme: Ulkoporeallas terassille

Portaiden avulla helposti altaaseen

Mikäli ulkoporeallasta ei upoteta terassiin, muista pohtia altaaseen meneminen ja poistuminen helpoksi. Ulkoporealtaaseen kulku on helpompaa, vaivattomampaa ja turvallisempaa erilaisten portaiden avulla. Voit rakentaa portaat itse tai ostaa jo valmiit portaat.

Itse rakennetut portaat altaalle voivat olla myös erittäin näyttävä osa kokonaisuutta, jotka sulauttavat ulkoporealtaasi muuhun terassiin ja voivat toimia esimerkiksi istumapaikkoina vilvoittelun. Huomioi kuitenkin, että kastunut terassilauta voi olla liukas.


Siirrettävät portaat tekevät kulun altaaseen vaivattomaksi ja turvalliseksi. Kylpykaupan erilliset altaille suunnitellut portaat ovat varusteltu suurilla ja liukumattomilla kulutuspinnoilla, jolloin poreissa käynnistä saadaan mahdollisimman turvallista.

‍Oikeanlaisen asennuksen jälkeen Novitek ulkoporeallas on varmasti yksi markkinoiden helpoimmin huollettavista altaista!

Uusimmat artikkelit: