Search

Ulkoporeallas: Vedenhoito – Lue 5 vinkkiä

Ulkoporeallas: Vedenhoito – Lue 5 vinkkiä

Jo ulkoporealtaan ostamista harkitessa olisi hyvä perehtyä hieman altaan vedenhoitoon. Allasvedestä huolehtiminen on tärkeää, jotta kylpyhetket voidaan pitää hygieenisinä ja turvallisina.

Ulkoporealtaan veden laatuun vaikuttaa pH-arvo, altaaseen kertyvä lika, oikeanlainen puhdistuskemikaalien käyttö ja suodattimen säännöllinen puhdistaminen. Kun ulkoporeallasta hankkiessa opettelee vedenhoidon perusteet, niin vesi pysyy parempana pitkään.

Lue alta 5 vinkkiä, joilla ulkoporealtaan vedenhoito sujuu helposti ja vaivattomasti!

1. Tärkeintä on tarkkailla ulkoporealtaan veden pH-arvoa

PH-arvo kuvastaa veden happamuuden arvoa. Mikäli ulkoporealtaan veden pH-arvo laskee liian matalaksi, vedenhoitokemikaalit eivät pääse toimimaan kunnolla ja altaan osat voivat vaurioitua. Liian korkea pH-arvo taas voi aiheuttaa altaan käyttäjille silmien ja ihon ärsytystä, ja altaaseen voi ilmestyä kalkkikertymiä.

Mikäli ulkoporealtaan vesi ei vaahtoa, näytä samealta tai haise, niin se on yleensä kunnossa. Arvon voi kuitenkin tarkistaa digitaalisella allasmittarilla, 3in1 testiliuskoilla tai säiliömallisella testerillä. Mittarit kertovat veden pH-, kloori- ja alkaliteettiarvot. Mikäli käytät klooritonta vedenhoitoainetta, käytä testaamiseen aktiivihappi- ja pH-testeriä.

Tarkkaile pH:n lisäksi myös ulkoporealtaan veden alkaliteetin arvoa. Alkaliteetin arvo kertoo veden kyvystä vastustaa pH-arvon muutosta. Muista kuitenkin, että pH-arvon seuraaminen on alkaliteetin arvon seuraamista tärkeämpää.

2. Ulkoporealtaaseen aina suihkun kautta

Suihkussa käyminen ennen ulkoporealtaaseen menoa on erittäin suositeltavaa, jotta altaaseen ei pääse ylimääräisiä aineita tai rasvoja esimerkiksi deodoranteista, hajusteista, hiustenhoitotuotteista tai vartalovoiteista.

Ota siis suihkussa käynti tavaksi aina ennen kylpemistä, jotta voit varmistaa kylpyveden pysymisen puhtaampana. Ulkoporealtaan vesi pysyy näin kirkkaana pidempään, eikä altaan kuitusuodatinta tarvitse puhdistaa yhtä usein.

3. Desinfioi ulkoporealtaan kylpyvesi säännöllisesti

Bakteerit viihtyvät hyvin lämpimässä kylpyvedessä. Jotta ulkoporealtaan vesi pysyisi puhtaana ja vapaana bakteereista, käytä altaan vedenhoitoon ja desinfiointiin säännöllisesti joko klooria tai aktiivihappea sisältäviä kloorittomia tuotteita.

Desinfiointiaineen valinnassa on tärkeintä käyttää tuotteita, jotka on kehitetty nimenomaan porealtaiden puhdistusta varten. Esimerkiksi kaikki uima-altaita varten kehitetyt tuotteet eivät sovellu ulkoporealtaiden vedenhoitoon.

Klooria suositellaan käytettäväksi jokaisen kylpykerran jälkeen tai vähintään kerran viikossa vaikka altaassa ei kylvettäisi. Todellinen desinfiointiaineen lisäyksen tarve riippuu kuitenkin kylpytiheydestä, vieraiden aineiden pääsystä ulkoporealtaaseen sekä ympäristö- ja säätekijöistä.

4. Pese suodatin kahden viikon välein

Ulkoporealtaan hoidossa on tärkeää huolehtia suodatusjärjestelmän toimivuudesta ja puhtaudesta. Suodattimen asianmukainen hoito on tarpeellista, jotta suodatin ei pääse tukkeutumaan.

Huuhtele suodatin kahden viikon välein ja käytä suodattimen pesuainetta ohjeen mukaisesti. Uusi kuitusuodatin tulee vaihtaa aina vedenvaihdon yhteydessä 2-4 kertaa vuodessa. Vältä puhdistuksessa teräviä esineitä, jotta suodatinkangas ei pääse rikkoutumaan.

Suodattimen toiminta on altaan toiminnan kannalta äärimmäisen tärkeää, joten pinttynyt suodatin tulisi aina vaihtaa uuteen.

5. Shokkiklooraa allasvesi tarvittaessa

Esimerkiksi illanistujaisten jälkeen ulkoporealtaan vesi saattaa olla hyvinkin sameaa, jolloin voi olla aiheellista tehdä shokkiklooraus altaan vedelle.

Shokkikloorauksessa klooria annostellaan maksimissaan kolminkertainen määrä normaaliin annosteluun nähden. Porepumput käynnistetään ja kansi pidetään avoinna, jotta enimmät kloorit pääsevät haihtumaan altaasta. Ulkoporealtaaseen menoa ei suositella juuri shokkikloorauksen jälkeen, sillä altaan klooripitoisuus on tällöin tavallista korkeampi.

Tarkasta ennen shokkikloorausta, että ulkoporealtaan veden pH-arvo on suositusalueella. Jos pH-arvo ei ole kohdallaan, ei kloori pääse myöskään toimimaan.

Haluatko lisää tietoa aiheesta?

Lue lisää ulkoporealtaan vedenhoito-opaasta.

Uusimmat artikkelit: