Search

Ulkoporeallas terassille: Huomioi tämä ennen hankintaa

Ulkoporeallas terassille: Huomioi tämä ennen hankintaa

Ulkoporeallas terassille? Terassi on hyvin yleinen ulkoporealtaan asennuskohde. Tässä artikkelissa kerromme mitä kannattaa huomioida terassille asennukseen liittyen.

Pohditko ulkoporealtaan sijoittamista terassille? Hienoa. Meillä on sinulle kahdenlaisia uutisia. Ensinnäkin, et ole tämän ajatuksen kanssa yksin. Sillä jo tuhannet suomalaiset ovat sijoittaneet ulkoporealtaan terassilleen ja lisänneet näin terassinsa ympärivuotista mukavuutta. Asianmukaisesti ja huolellisesti terassille asennettu aina lämmin ulkoporeallas lisää terassisi käyttöastetta pohjoisen kylmissä olosuhteissa.

‍Toinen hyvä uutinen on, että meille täällä Novitekilla johtavana kotimaisten ulkoporealtaiden valmistajana on kertynyt mittava määrä tietoa ja ymmärrystä siitä, miten ulkoporeallas asennetaan terassille parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä artikkelissa haluamme jakaa kaiken meille kertyneen kokemuksen ja tiedon sinulle mahdollisimman kattavasti.

“Tässä artikkelissa on nostettu esiin iso lista asioita, joita kannattaa huomioida asennettaessa ulkoporeallasta terassille. Haluamme kuitenkin painottaa, että ulkoporealtaan asennus onnistuu poikkeuksetta hyvin. Lisäksi asiantuntevat Novitek-ulkoporealtaiden myyjät auttavat mielellään esimerkiksi alueenne asennuspalveluiden hankintaan liittyen.”

– Sami Kettunen

Huomioimalla tässä artikkelissa esitellyt asiat jo suunnitteluvaiheessa varmistat, että pääset nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta ulkoporealtaassa mahdollisimman sujuvasti. Samoin varmistat, että ulkoporealtaan käyttö terassilla on mahdollisimman katkotonta myös tulevaisuudessa. Sillä lukemalla tämän artikkelin osaat ottaa huomioon myös tulevaisuuden huoltotoimien sujuvuuden yhtä hyvin kuin vuosia ulkoporealtaita asentanut ammattilainen.

Terassille sijoitettava ulkoporeallas – mitä kannattaa huomioida jo ennen valintaa?

Erilaisia terasseja on lähes yhtä paljon kuin erilaisia ihmisiä. Terassin pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin lähes poikkeuksetta sama. Tarkoituksena on luoda mukava tila ajan vietolle sisätilojen ja luonnon väliin.

Omakotitalon pihapiirissä terassi yhdistää sisätilat pihapiiriin. Vapaa-ajan asunnolla terassi yhdistää sisätilat joskus vielä laajemmin luontoympäristöön esimerkiksi metsä-, ranta- tai tunturimaiseman myötä.

Ulkoporealtaan sijoituspaikkaa valittaessa on syytä muistaa, että terassin tarkoitus on myös lisätä mukavuutta ulko- ja sisätilojen välillä siirtymiseen. Kun mietit ulkoporealtaan sijoittamista nykyiselle terassille, niin kysy itseltäsi nämä kaksi kysymystä:

 1. Mihin ulkoporeallas tulisi sijoittaa, jotta voisit nauttia luontoyhteydestä maisemaa tai tähtitaivasta katsellen?
 2. Minkä kokoinen ulkoporeallas sopii terassille niin, että se ei vaikeuta muuta liikkumista terassilla liikaa?

Muista mukavuuden ja sijainnin lisäksi myös helppo huollettavuus

Edellä mainittujen mukavuustekijöiden lisäksi tässä vaiheessa on syytä pysähtyä huolella pohtimaan ulkoporealtaan tarkempaa asennuspaikkaa terassille sen helpon huollettavuuden näkökulmasta. Tämä on erityisen tärkeää silloin kun suunnitellaan ulkoporealtaan upotusta terassiin.

Silloin harvoin kun kuulemme ulkoporealtaan omistavilta asiakkailta huonoista kokemuksista, niin useimmiten ne liittyvät juuri altaan huoltamiseen liittyviin hankaluuksiin. Mistä mahdolliset hankaluudet huoltotoimenpiteissä sitten johtuvat? Yksinkertaisesti siitä, että huoltohenkilöstö ei pääse käsiksi ulkoporealtaan teknisiin järjestelmiin asennuspaikalla.

Tällöin allas saatetaan joutua nostamaan pois terassilta huollon ajaksi. Tästä päästään niihin yleisimpiin ikäviin asiakaskokemuksiin. Kun allas joudutaan siirtämään huoltotoimenpiteitä varten pois sen upotuskohteesta:

 1. Syntyy siirtämiseen sekä terassin mahdolliseen purkamiseen ja uudelleen rakentamiseen liittyviä lisäkustannuksia.
 2. Terassilaudoitukseen tai -rakenteisiin voi syntyä tästä työstä jälkiä ja kosmeettisia haittoja, jotka muuten olisi helposti vältettävissä.

Nyt ymmärrät, miksi ulkoporeallasta voidaan tarvittaessa huoltaa terassilla suoraan sen asennuspaikalla. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja kustannuksilta, joita voi syntyä mikäli ulkoporeallas joudutaan irrottamaan tai nostamaan pois terassilta huoltotoimenpiteitä varten.

Suunnitteletko ulkoporealtaan sijoittamista olemassa olevalle terassille vai suunnitteletko uutta terassia?

Tämä kysymys on oleellinen huomioitava lähtökohta. Vaikka ulkoporealtaan paikan vaihtaminen on täysin mahdollista, niin silti on hyvä ymmärtää ollaanko altaan terassiasennusta suunnittelemassa jo olemassa olevalle terassille vai vasta suunnitteluvaiheessa olevalle terassille.

1. Olemassa oleva terassi: Ulkoporeallas asennetaan terassin päälle

Löytyykö sinulta jo terassi, jonka käyttöastetta ja varustelutasoa haluat lisätä asentamalla sille ulkoporealtaan? Hienoa! Tässä tapauksessa ulkoporeallas asennetaan normaalisti terassin lattiatason päälle.

Näin toimitaan poikkeuksetta siksi, että altaan upottaminen jo rakennetulle terassille aiheuttaa keskimäärin enemmän haasteita. Terassia, johon ei ole suunniteltu ulkoporealtaan upottamista, joudutaan nimittäin usein muuttamaan niin paljon, että projekti kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Täysin mahdotonta tämä ei tietenkään ole. Yleinen suositus on kuitenkin selvä: terassi olemassa = ulkoporeallas terassin päälle.

‍Ennen kuin asennat ulkoporealtaan terassin päälle varmista kuitenkin aina, että terassin kantavuus on riittävä. Selvitä ensin terassin kuormituspaino niin varmistut, että terassi jaksaa kantaa ulkoporealtaan vesimassoineen ja kylpijöineen.

Kun ulkoporellas asennetaan olemassa olevalle terassille, niin altaan koteloinnilla on mahdollista integroida allas terassiin omien toiveiden mukaisesti. Tässä artikkelissa kerrotaan kotelointiprojektin vaiheista ja lopputuloksesta kattavasti.

2. Suunnitteilla oleva terassi: ulkoporeallas upotetaan terassiin tai asennetaan terassin päälle

Edellisessä kappaleessa mainitussa ulkoporealtaan kotelointia käsitelleessä artikkelissa tulee ilmi, että altaan sijoittaminen terassin päälle yhdistettynä altaan kotelointiin voi olla oikein toimiva ratkaisu myös uudiskohteissa.

Mikäli suunnittelet uutta terassia, niin ulkoporeallas on mahdollista upottaa terassiin. Tällöin upotus otetaan huomioon terassin suunnittelussa ja allasvalinnassa. Upotuksen osalta on otettava huomioon toivottu (ja suositeltu) upotussyvyys ja tehdasasenteisena lisävarusteena saatavissa oleva upotuspanelointi. Kummastakin aiheesta löydät lisää tietoa tältä sivulta.

3. Haluatte ulkoporealtaan nyt, mutta terassi on tarkoitus rakentaa vasta myöhemmin

Suhteellisen yleinen tilanne on myös se, että ulkoporeallas halutaan saada käyttöön pihalle mahdollisimman pian. Edessä siintää kuitenkin muutto uuteen osoitteeseen tai mahdollisesti suunnitteilla on terassin rakentaminen myöhemmin.

Näissä tilanteissa on yleensä suositeltavaa valita sellainen ulkoporeallasmalli, johon on mahdollista valita upotuspanelointi tehdasasenteisena. Vaikka upotuspanelointia ei altaan ensimmäisessä käyttöpaikassa tarvitakaan, niin se mahdollistaa altaan monipuolisemman asennuksen sen tulevissa käyttökohteissa.

Voiko terassiin upotettua ulkoporeallasta huoltaa helposti?

Kyllä. Tämä on täysin mahdollista. Tämän mahdollistamiseksi on varmistettava kaksi asiaa. Toinen näistä liittyy ulkoporealtaan sijoituspaikan valintaan terassilla. Toinen asia liittyy puolestaan ulkoporealtaaseen valittavaan varustelutasoon.

 1. Ulkoporealtaan upotuspaikka – kun suunnittelet altaan upotusta uudelle terassille, niin on oleellista varmistaa, että altaan jokaiselle sivulle jää riittävästi tyhjää tilaa. Vaikka suurin osa huoltotoimenpiteistä suoritetaankin yhdeltä sivulta, niin jokaiselta altaan sivulta löytyy ledivaloja sekä ilma- ja vesiletkuja, joihin on hyvä varmistaa pääsy altaan lähimmältä laidalta. Näin ollen vähintään puoli metriä tyhjää tilaa jokaisella sivulla on hyvä nyrkkisääntö.
 2. Valitse upotuspanelointi – Valitsemalla altaaseen lisävarusteena tehdasasenteisen upotuspaneloinnin, varmistat että tulevat huollot on mahdollista tehdä ilman altaan siirtämistä.

Upotuspanelointi – tärkeä terassiin upotettavan ulkoporealtaan lisäominaisuus

Mikäli ulkoporeallas halutaan lähtökohtaisesti upottaa terassiin, niin ulkoporeallas kannattaa hankkia tehdasasenteisella upotuspaneloinnilla. Mikäli ulkoporeallas sijoitetaan aluksi esimerkiksi pihalle, mutta sen mahdollinen siirtäminen ja upottaminen terassiin on todennäköistä tulevaisuudessa, niin myös tällöin ulkoporealtaasen kannattaa valita lisävarusteeksi tehdasasenteinen upotuspanelointi.

Kuvan altaan oikeanpuoleisella sivulla näet havainnolistuksen upotuspaneloinnista. Upotuspaneloinnin yläreuna on se kohta, jonka yläpuolinen osa jää terassiupotuksen yhteydessä näkyviin.

Kuinka syvälle terassiin ulkoporealtaan voi upottaa upotuspaneloinnin avulla?

Novitek-ulkoporealtaat on pitkän ja perinpohjaisen tuotekehityksen tuloksena suunniteltu niin, että upotuspaneloinnin avulla ulkoporeallas on turvallista sijoittaa maksimissaan 40cm syvyyteen.‍

‍Tässä maksimissaan 40 senttimetrin suositellussa upotussyvyydessä on huomioitu sekä altaan sujuva käytettävyys että huollettavuus.

Voiko ulkoporealtaan upottaa myös syvemmälle terassiin?

Olet saattanut nähdä ulkoporealtaita upotettuna myös syvemmälle terassiin, jopa terassin lattian tasolle. Novitek-ulkoporealtaita ei kuitenkaan suositella sijoitettavaksi 40 senttimetriä syvemmälle terassiin. Syy tähän on aiemmin tässä artikkelissa painotettu altaan helpon ja kustannustehokkaan huollettavuuden merkittävä vaikeutuminen.

Novitekin pitkään kokemuksen ulkoporealtaiden valmistus- ja tuotekehityskokemukseen perustuen suosittelemme lämpimästi pohtimaan myös näitä tekijöitä, mikäli pohdit altaan sijoittamista terassin tasolle:

 • Onko ulkoporealtaan eri käyttäjäryhmien riittävän helppo siirtyä altaaseen ja poistua altaasta? – tämä on kokemuksemme mukaan yksi tärkeimpiä altaan käyttö mukavuuteen liittyviä tekijöitä.
 • Onko allas turvallista upottaa käyttökohteessa terassin lattiapinnan tasolle?

Altaaseen siirtymistä ja altaasta pois siirtymistä on suositeltavaa testata jälleenmyyjiemme tiloissa. Tässä yhteydessä on hyvä vielä muistaa, että omalla terassilla altaaseen siirrytään kevyemmässä vaatetuksessa kuin tyhjää allasta kaupasta testatessa.

Ulkoporealtaan itselle sopivaa upotussyvyyttä voi pohtia myös autovalinnan kautta. Terassin tasolle upotettua ulkoporeallasta voi verrata urheiluautoon. Urheiluautossa ajotuntuma on varmasti hyvä, mutta itse autoon istuminen on hieman hankalampaa istuinten sijaitessa matalammalla. Harva meistä esimerkiksi nauttii lapsiperheen kauppareissujen hoitamisesta kaksipaikkaisella matalalla urheiluautolla.

Arjen pyörittämiseen sopii keskimäärin paremmin auto, jossa istuimet sijaitsevat korkeammalla ja takatilaan on helpompi päästä käsiksi. Novitekin ulkoporealtaat on suunniteltu tätä samaa ajattelua noudattaen. Niitä on helppo käyttää vaikka päivittäin, ja käyttö on helppoa ja mukavaa isommankin perheen kanssa.

Mikäli haluat ehdottomasti upottaa altaan syvälle terassin tasolle, niin suosittelemme suunnittelemaan erittäin huolellisesti, miten ulkoporaltaan huolotoimenpiteet käytännössä hoidetaan. Mieti ja ota seuraavat tekijät huomioon altaan huollettavuuden suunnittelussa:

 • Huomioi ja suunnittele jo etukäteen miten altaan tyhjentäminen ja siirtäminen tapahtuu huollon yhteydessä.
 • Huomioi ja suunnittele miten ulkoporealtaan kantta käytetään, ja miten se lukitaan. Terassin tasolle asennettaessa kantta ei saa kiinnitettyä lukitusklipseistä, joita normaalisti käytetään tähän tarkoitukseen.
 • Huomioi ja suunnittele miten lumityöt hoidetaan.

Miten valitsen parhaan mahdollisen ulkoporealtaan terassille?

Olet jo oikeassa paikassa. Tämän artikkelin tavoitteena on ollut tiivistää suomalaisen ulkoporeallasvalmistaja Novitekin kokemus ulkoporealtaan sijoittamisesta terassille sellaiseen muotoon, että asiaa suunnittelevan on mahdollista lähestyä asiaa luottavaisin mielin.

Niinpä suosittelemme tutustumaan tällä sivulla esitettyihin, varsinaista hankintaa edeltäviin asioihin rauhassa ja keskustelemaan eri tekijöistä hankintaan mahdollisesti osallistuvien muiden henkilöiden kuten perheenjäsenten kanssa.

Tarkistuslista: ulkoporeallas terassille

Nämä seuraavat asiat kannattaa huomioida kun suunnittelet ulkoporealtaan hankintaa:

 • Ulkoporealtaan sijoituspaikka – haluatko katoksen alle vai esteettömän näkyvyyden tähtitaivaalle?
 • Kylpijöiden määrä eli altaan henkilökapasiteetti – kuinka iso terassille sijoitettavan altaan tulisi olla?
 • Ulkoporealtaan hierontaominaisuudet – etsitkö kevyitä poreita vai hierontaa reilulla paineella?
 • Ulkoporealtaan muotoilu – onko pelkistetty muotoilu vai pidemmän istumisen mahdollistama ergonomia?
 • Ulkoporealtaan sähkötyöt – Varmista sähkön riittävyys ammattilaiselta. Huomioi myös mahdollisen lisälämmittimen oma sähköliitäntä.
 • Ulkoporealtaan huollettavuus – upotuspaneloinnin valinnalla mahdollistat huollettavuuden myös terassiupotuksen yhteydessä.
 • Ulkoporealtaan lisävarusteet – Millaisia lisävarusteita toivot terassille sijoittuvaan altaaseen?

Löydät lisää opastusta ulkoporealtaan valintaan artikkelistamme miten valitsen ulkoporealtaan.

Sopiiko jokin Novitekin allastyyppi tai -malli erityisen hyvin asennettavaksi terassille?

Mikäli ulkoporeallas sijoitetaan terassin päälle, niin kaikki Novitekin ulkoporeallasmallit sopivat asennettavaksi terassille. Tällöin helppo ja kustannustehokas altaan huollettavuus on valmistettavissa yksinkertaisesti niin, että jokaiselle altaan sivulle varmistetaan esteetön pääsy huoltotoimenpiteitä ajatellen.

Mikäli suunnittelet altaan upottamista terassiin, niin on terassiupotuksessa toteutettavien huoltotoimenpiteiden mahdollistamiseksi valittava lisävarusteena toimitettava upotuspanelointi. Upotuspanelointi on aina tehdasasenteinen.

Terassiupotukseen sopiva upotuspanelointi on saatavissa seuraaviin Novitekin ulkoporealllasmallistoihin:

 • ‍Lumispa-mallisto
 • Exclusive-mallisto
 • Select-mallisto
 • Pro-mallisto

Toivottavasti tämä artikkeli tarjosi hyödyllisiä vinkkejä terassille asennettavan ulkoporealtaan hankintaan, ja olet jo askeleen lähempänä sitä hetkeä kun pääset pulahtamaan juuri teille sopivaan ulkoporealtaaseen omalla terassilla ystävien tai perheenjäsenten kanssa.

Uusimmat artikkelit: