Search

Ulkoporealtaan perustus: Millainen on hyvä pohja?

Ulkoporealtaan perustus: Millainen on hyvä pohja?

Ulkoporeallas tarvitsee hyvän pohjan, olipa sijoituspaikka millainen tahansa. Sijoita ulkoporeallas aina kestävälle ja tasaiselle alustalle. Tässä artikkelissa käymme läpi ulkoporealtaan perustuksien suunnittelussa ja toteutuksessa huomioitavia asioita.

Miksi ulkoporealtaan perustukset kannattaa tehdä huolella?

‍Kun suunnittelet ulkoporealtaan pohjatyöt huolella niin varmistut, että altaan perusta on oikein tehty ja voit nauttia rentouttavista poreista vielä vuosien jälkeenkin. Ulkoporeallas voidaan asentaa suoraan maapinnalle, terassin päälle, upotettuna terassiin tai vaikka parvekkeelle. Riippumatta ulkoporealtaan sijoituspaikasta, allasta tukeva ja kestävä perustus on kaikkein tärkeintä.

Ulkoporealtaan perustuksien laajuus on aina tapauskohtaista, sillä eri maalajit routivat eri tavoin. Pohjoisen sääolosuhteet edellyttävät aina routivien maalajien, kuten saven korvaamista hiekka- tai sorapitoisella maa-aineksella. Mikäli tiedetään, että altaan sijoituspaikan maapohja on routimaton, päästään pohjatöissäkin luonnollisesti vähemmällä.

Miten ulkoporealtaan paino jakautuu?

‍Kaikissa ulkoporealtaissamme on kestävä alumiinirunko. Alumiinirunko jakaa vesimassan painon tasaisesti koko altaan alueelle. Runko on pitkäikäinen ja se on rakennettu sekä eristetty niin ettei konetilaan synny lämpöhukkaa.

Jokainen Novitek-ulkoporeallas on koko pohja-alaltaan kantava eli paino jakautuu tasaisesti koko pohjan alueelle. Altaassa ei siis ole mitään ns. erillisiä jalkoja. Tästä syystä perustuksien pohjankin tulee olla rakenteellisesti yhtenäinen, routimaton sekä kestää muuttumattomana altaan paino. Älä siis koskaan asenna esimerkiksi betonilaattoja vain altaiden kulmiin vaan aina yhtenäisesti koko pohjalle.

Kun ulkoporealtaaseen lisätään vesi sekä allas täyteen kylpijöitä lähenee kokonaismassa jo 2000-3000 kiloa. Jos maa on routiva tai mietit terassin kantavuutta –  Kysy apua kohteesi pohjatöihin alan ammattilaisilta. Tärkeintä on, että saat nauttia ulkoporealtaassa stressittömistä kylvyistä, kerta toisensa jälkeen!


Alumiinirunko jakaa painon tasaisesti koko ulkoporealtaan pohjan alueelle.

Mitkä ovat hyviä materiaaleja ulkoporealtaan perustalle?

‍Hyviä ja kestäviä materiaaleja ulkoporealtaan perustan tekemiseen ovat mm. nämä materiaalit:

  • betoni
  • kivilaatta
  • tiili
  • sora
  • puu


Kohteen pohjatyöt ja materiaalivalinnat ovat aina täysin paikasta ja tekijästä riippuvaisia. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei siis ole. Mikäli epäröit pohjien kestävyyttä tai terassin kantavuutta, kysy rohkeasti apua rakennusalan ammattilaisilta ja pyydä tarvittaessa kartoitus juuri omasta kohteestasi.


Tiivis sorapeti on suosittu vaihtoehto ulkoporealtaan pohjaksi.

Tarvitseeko ulkoporealtaan pohja erillistä eristystä?

‍Jokainen Novitek ulkoporeallas on valmiiksi pohjaeristetty. Allasta ei siis tarvitse enää erikseen eristää pohjasta. Moni kuitenkin haluaa laittaa Finnfoam-levyn vielä esimerkiksi sorapedin päälle ja tämä onkin täysin sallittua. Ylimääräisestä eristeestä ei ole missään nimessä ulkoporealtaalle haittaa, mutta se ei ole myöskään tarpeellista, eikä tuo lisäarvoa eristävyyteen. Kaikissa Novitek ulkoporealtaissa on ABS-muovinen pohja-allas, joka on suunniteltu suojaamaan ulkoporealtaan pohjaeristystä ja koneistoa.

Perustuksen tarkistus – tee ulkoporealtaan perustukset kerralla kuntoon

‍Novitek ulkoporeallas on pitkäikäinen sijoitus ja siksi perustuksiin kannattaakin kiinnittää huomiota. Virheellinen asennus voi johtaa tuotteen rakennevaurioihin.

Ethän myöskään halua kiinnittää ulkoporealtaassa rentoutuessasi huomiota led-valaistukseen, joka näyttää vinolta suhteessa vesirajaan.

Mitä jos huomaan, että ulkoporeallas on vinossa?

Mikäli huomaat myöhemmin, että ulkoporeallas ei ole suorassa, tee heti seuraavan vedenvaihdon yhteydessä korjaavat toimenpiteet. Allas tulee siirtää pois paikaltaan, pohja suoristaa ja tämän jälkeen siirtää allas takaisin paikalleen. Mikäli huomaat, että ulkoporeallas on vinossa, älä koskaan asenna altaan pohjalle mitään ylimääräisiä kiiloja. Paine voi kohdistua suoraan kiiloihin, eikä tasaisesti koko altaan pohjalle ja näin riski rakennevaurioista on olemassa.

Ulkoporealtaan asennus terassille

Asennatpa ulkoporealtaan sitten terassin päälle tai upotettuna terassiin, tulee sinun huolehtia samoista vaatimuksista kuin suoraan maapinnalle asennettaessa. Perustan tulee olla yhtenäinen ja täysin vaakatasossa. Kun asennat ulkoporealtaan terassin päälle, varmista lisäksi aina, että terassin kantavuus on riittävä. Selvitä terassin kuormituspaino niin varmistut, että terassi jaksaa kantaa ulkoporealtaan vesimassoineen ja kylpijöineen. Allasmallista riippuen terassin tulee kannatella 2 000 – 3 000 kg painoa. Lue aiheesta lisää artikkelistamme: ulkoporeallas terassille.

Miksi ulkoporealtaan ympärillä tulee olla n. 50cm esteetöntä tilaa?

‍Oikeanlaisen asennuksen jälkeen Novitek ulkoporeallas on varmasti yksi markkinoiden helpoimmin huollettavista altaista. Pääsemme tarvittaessa jokaiseen altaan sisällä olevaan komponenttiin käsiksi.

Monesti kuulee puhuttavat ulkoporealtaan huoltoluukusta tai huoltosivusta ja usein unohdetaan, että itseasiassa jokaisella ulkoporealtaan sivulla on kuitenkin jotakin tekniikkaa esim. vesi- sekä ilmaletkuja, suuttimia ja led-valoja. Nämä ovat helppoja tarvittaessa vaihtaa tai huoltaa ilman, että allasta tarvitsee siirtää pois paikaltaan tai edes tyhjentää.

Kun asennat ulkoporealtaan niin, että jokainen suora sivupaneeli on avattavissa ja altaan vieressä mahtuu tarvittaessa työskentelemään – voit olla turvallisin mielin.

“Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” – Kun suunnittelet ulkoporealtaan perustuksen huolella ja asennat altaasi oikeaoppisesti, saat nauttia rentouttavista poreista vielä vuosien päästäkin!

Uusimmat artikkelit: