Search

Kuinka paljon ulkoporeallas kuluttaa sähköä?

Kuinka paljon ulkoporeallas kuluttaa sähköä?

Kunpa voisimmekin antaa täsmällisen vastauksen tähän kysymykseen! Avaamme tässä artikkelissa asiaa tarkemmin ja tarjoamme myös vinkkejä siihen, kuinka ulkoporealtaan sähkönkulutukseen voi itse vaikuttaa.

Kukapa meistä ei olisi, sähkön hinnan noustessa kohisten, pohtinut kuinka sähkölaskua voisi pienentää ja samalla puntaroinut paljonko mukavuus maksaa? Meiltä kysytäänkin usein kuinka paljon Novitek ulkoporeallas kuluttaa sähköä ja paljonko ovat altaan käyttökustannukset.

Ulkoporealtaan sähkönkulutus on kuitenkin monista osatekijöistä muodostuva kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Ulkoporealtaan sähkönkulutuksen vaikuttaa mm. seuraavat asiat:

 • ulkoporealtaan eristys
 • ulkoporealtaan koko
 • ulkoporealtaan sijoituspaikka
 • sääolosuhteet
 • käyttöaste
 • veden lämpötila-asetukset

Millainen on hyvin eristetty ulkoporeallas?

Ulkoporealtaiden eristys ei näy päällepäin ja siksi jo ostovaiheessa onkin tärkeää tietää “Mitä allas on syönyt?”

Novitek ulkoporealtaat on suunniteltu kestämään pohjoisen kylmät olosuhteet. Kaikissa valmistamissamme ulkoporealtaissa on Maan paras eriste eli Finnfoam. Kotimainen, palonkestävä ja homehtumaton suulakepuristettu polyuretaanieriste on luotettava kumppani ympäri vuoden. Jokainen allas on eristetty sekä pohjasta että sivuista, jonka ansiosta sähkönkulutus ja käyttökustannukset pysyvät maltillisina. Myös komponenttien valinnassa tähdätään aina energiatehokkaisiin, kestäviin ja laadukkaisiin ratkaisuihin. Kylmät talvet nostavat väistämättä altaan sähkönkulutusta, kesän lämmöissä porealtaan energiankulutus puolestaan pienenee huomattavasti. Niinpä altaan kulutuksesta puhuttaessa kannattaa aina tarkastella hieman pidempää ajanjaksoa.

Ulkoporealtaan kansi

Huolellisesti suunnitellut ja pääosin kotimaassa valmistetut kannet huolehtivat myös omalta osaltaan altaiden lämmön ylläpidosta. Kylmillä keleillä ei kannata allasta koskaan jättää käyttämättömänä seisomaan kansi auki. Etenkin suuremmalla porukalla poreista vuorotellen nautittaessa, jää kansi vuoron vaihdon yhteydessä helposti aivan huomaamatta auki pidemmäksikin aikaa. Tämä paitsi edesauttaa veden jäähtymistä, myös nostaa sähkönkulutusta kasvaneen lämmitystarpeen kautta.

Ulkoporealtaan kannen siirtely voi myös tuntua käyttäjästä liian hankalalta tai raskaalta. Tällöin helppo ratkaisu ongelmaan on kannen käsittelyssä auttava kansiteline. Esimerkiksi Novitek Premium -kansiteline on kaasujousimekanismin ansiosta kevyt käyttää, eikä kannen siirtely enää tunnu vaivalloiselta. Tämä kannustaa sulkemaan kannen, kun allas ei ole käytössä. Etenkin kylmillä ilmoilla on syytä huolehtia siitä, että kansi tulee aina asetettua kunnolla paikoilleen käytön jälkeen!

Ulkoporealtaan kannen suojat

Aivan Salon tehtaamme naapurissa Kolmituotteella valmistuvat laadukkaat, mittojen mukaan valmistetut suojat jokaiselle Novitek ulkoporealtaalle. Novitek kannensuojahuppu tuntuu kädessä niin ohuelta materiaalilta ettei sen äkkiseltään ajattelisi suojaavan altaan lämpökantta muulta kuin pölyltä ja auringon haalistavalta uv-säteilyltä. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että suojahuppu antaa lisäeristystä kannen saumakohtiin ja vähentää näin  energiankulutusta. Mikäli allasta ei ole upotettu on koko ulkoporealtaan peittävä Novitek altaansuojapeite loistava ratkaisu suojaamaan niin ulkoporealtaan kantta, kuin koko allasta.

“Talviaikaan käytettynä peite alentaa oikeasti myös sähkönkulutusta! Peite luo kannen ja peitteen välille eristeenä toimivan ilmakerroksen, eliminoiden esimerkiksi kannen taitoskohdan mahdolliset lämpövuodot.”Novitek-ulkoporealtaalle mitoitettu kannen suojahuppu on kotimaista käsityötä.

Minkä kokoinen ulkoporeallas kannattaa valita?

Ulkoporealtaan koko tietysti vaikuttaa altaan sähkönkulutukseen; isomman altaan, eli suuremman vesitilan lämmitys ja pumppujen suurempi määrä yksinkertaisesti kuluttavat enemmän sähköä kuin pienemmän altaan. Käyttäjämäärään suhteutettuna alimitoitettu ulkoporeallas kuitenkin varmasti laskee myös altaan käytön houkuttelevuutta. Tätä seikkaa kannattaa pohtia jo allasta valittaessa; millainen tulee olemaan altaan todellinen käyttäjämäärä? Mahdollisimman hyvin omaan tarpeeseen mitoitettu ulkoporeallas on myös mahdollisimman taloudellinen ratkaisu.

Mihin ulkoporeallas kannattaa sijoittaa?

Altaan paikan valinnalla voi myös säästää sähkölaskussa; kotiaan tai mökkiään kukaan ei lähde siirtämään, mutta ulkoporealtaan sijoituspaikkaa suunniteltaessa kannattaa pohtia oman tontin ominaisuuksia myös energiatehokkuuden kannalta. Hyvä paikka ulkoporealtaalle on mielellään tuulelta suojassa ja mahdollisimman lämmin. Pihan erilaiset rakenteet, kuten katokset ja pergolat, aidat, taikka kasvillisuus luovat pihalle tällaisia altaalle hyvin sopivia suojaisempia alueita, samoin rakennusten läheisyys. Ulkoporealtaan sijoittaminen rakennuksen vierelle, terassin yhteyteen onkin oiva tapa yhdistää altaan helppo ja taloudellinen käytettävyys sekä rentouttava kylpykokemus ulkoilmassa.

Erinomaiset vinkit altaan sijoittamiseksi terassille löydät aiemmasta artikkelistamme: Ulkoporeallas terassille

Paljonko sääolosuhteet vaikuttavat mukavuuden hintaan?

Ulkoporealtaan kulutuksesta puhuttaessa kannattaa aina tarkastella kulutusta vuositasolla. Kylmät talvet nostavat väistämättä altaan sähkönkulutusta, kun taas kesän lämmöissä porealtaan energiankulutus puolestaan pienenee huomattavasti. Ajatellaan vaikka kotia – tuulinen ja sateinen syksy sekä kylmä talvi ovat ajanjaksoja jolloin sähkölaskuja kauhistellaan. Väistämättä samat sääolosuhteet vaikuttavat myös ulkoporealtaan sänkönkulutukseen. Kun taas mietitään aurinkoista kesää voi parhaimmillaan käydä niin, että altaan omaa lämmitintä ei tarvita juuri lainkaan. Hyvin eristetty allas ja aurinko pitävät huolen allasveden lämpötilasta.

Käyttöasteen merkitys

Sähkönkulutus vaihtelee luonnollisesti porealtaan käyttöasteen mukaan. Kun allas on paljon käytössä poreet päällä ja kansi poissa paikoiltaan, jäähtyy vesi nopeammin ja sähköä kuluu enemmän sekä altaan lämmön ylläpitoon, että pumppujen toimintaan. Altaan sähkönkulutusta tutkiessa onkin syytä pohtia käytön määrää – altaan korkea käyttöaste varsinkin talvella näkyy luonnollisesti myös korkeampana sähkönkulutuksena.

Kun pohditaan kuinka paljon ulkoporeallas kuluttaa sähköä suosittelemme jakamaan vuosikulutuksen tasan vuoden jokaiselle kuukaudelle – Tämän jälkeen pääset pohtimaan tarkemmin kysymystä: Kannattaako mukavuudesta maksaa? Mielestämme kannattaa!

On tärkeää muistaa, että ulkoporealtaan käyttökustannukset juontavat aina juurensa mukaviin kylpyhetkiin, rentoutumiseen ja poreista nauttimiseen!


Ulkoporealtaan sähkönkulutukseen voit vaikuttaa omalla toiminnalla.

Mikä on sopiva lämpötila-asetus ulkoporealtaalle?

Ulkoporealtaan veden lämpötilaa säätäessä kannattaa pohtia sitä, kuinka paljon allas on käytössä. Veden lämpötilan laskeminen kylpykertojen välillä voi tuntua hyvältä tavalta säästää sähköä. Mikäli allasta kuitenkin käytetään säännöllisesti, esimerkiksi 2-3 kertaa viikossa, ei säästöä juurikaan pääse syntymään. Energiankulutus kun on suurempaa vettä lämmitettäessä kuin lämpöä yllä pitäessä. Veden lämpötilan jatkuva pudottaminen ja nostaminen ei siis ole sähkönkulutuksen kannalta tarkasteltuna suotavaa. Näin toimittaessa on myös huomioitava ennen kylpyä lämmitykseen kuluva aika; altaan käyttömukavuus alkaa tästä viiveestä helposti kärsiä. Mikäli porealtaan käyttöön tulee kuitenkin pidempiä taukoja, on lämpötila-asetusten säätäminen alemmalle tasolle oiva keino hallita sähkönkulutusta.

Ulkoporealtaan sänkönkulutus – 6 vinkkiä taloudellisempaan poreiluun!

 1. Mitoita allas omiin tarpeisiin sopivaksi
 2. Valitse mahdollisimman suojaisa paikka altaalle
 3. Säädä lämpötila-asetukset käytön mukaan sopiviksi
 4. Suojaa allas huolellisesti kannella, aina kun se ei ole käytössä
 5. Hanki lisäsuojaksi kannelle suojahuppu tai alas asti ulottuva ulkoporealtaan suojapeite
 6. Käytä allastasi ja nauti kylvyistä! Näin saat maksimaalisen hyödyn irti myös kulutetusta sähköstä.

Monenlaisilla pienillä toimilla pystyy siis itsekin vaikuttamaan ulkoporealtaan sähkönkulutukseen – kylpykokemuksesta tinkimättä!

Uusimmat artikkelit: