Search

Poreallas pihalle vai sisälle?

Poreallas pihalle vai sisälle?

Moni suomalainen rentoutuu rankan työviikon jälkeen porealtaassa. Jos haaveilet omasta porealtaasta, mietit varmasti kysymyksiä erilaisten vaihtoehtojen väliltä. Yksi suurimmista pohdittavista asioista on kuitenkin seuraava: Haluatko porealtaan pihalle vai sisälle? Käymme tässä blogissa läpi edellytykset, joita sisä- ja ulkoporealtaat vaativat, ja minkälaisia etuja ja haasteita molemmissa on. Lopuksi myös pohdimme muita vaihtoehtoja kylpemiseen ja vertaamme niitä ulkoporealtaisiin.

Moni ei tiedä, että Novitekin tarina on alkanut aikoinaan sisäporealtaiden valmistamisesta, jonka jälkeen erikoistumme ulkoporealtaisiin. Meillä on siis vankka tietämys myös sisäaltaisiin liittyvistä seikoista.

Kun pohdit minkälainen allas olisi sopiva, voit aloittaa vaihtoehtojen rajaamisen seuraamien kysymysten avulla:

  • Haluatko kiinteän vai liikuteltavan porealtaan?
  • Kuinka suuri porealtaan tulisi olla?
  • Tulisiko altaassa olla hierontaominaisuuksia?

Poreallas pihalle

‍Porealtaan sijoittaminen ulos on lähtökohtaisesti sisäporeallasta helpompaa. Kun ulkoporeallas asennetaan pihalle ei kosteusasioita tarvitse juurikaan ottaa huomioon, varmistat vain, että allas on tyhjennettävissä uppopumpun avulla lähimpään viemäriverkostoon. Ulkoporeallas voidaan sijoittaa taivasalle, katoksen tai pergolan alle tai vaikka lasitetulle terassille. Altaan sijoituksessa on syytä myös miettiä sitä, että huoltomiehellä on pääsy altaan eri osastoihin ilman suurempia purkutöitä. Ulkoporealtaan perustuksia suunnitellessa täytyy ottaa huomioon asioita kuten maaperän yhtenäisyys, maaperän routiminen ja se, että poreallas pysyy täydellisesti tasapainossa. Jos poreallas kääntyy vinoon perustusten pettäessä, voi se aiheuttaa altaalle vahinkoa. Lue lisää ulkoporealtaan perustuksista.

‍Ulkoporeallas on mahdollista integroida terassiin, jolloin poreallas saadaan istumaan kauniisti ympäristöönsä myös sisustuksellisesti. Terassille asennettaessa allas on myös helpommin saavutettavissa sisätiloista. Toisin kuin esimerkiksi palju, poreallas toimii sähköllä. Ota siis huomioon, että ulkoporealtaalle täytyy olla virtalähde käytettävissä. Yleisin sähkökytkentä ulkoporealtaissamme on 3 x 16A (400V). Sähkö ja vesi ovat sen verran vaarallinen yhdistelmä, ettei sähköasennusta saa missään nimessä harkita ilman alan koulutusta. Sähköasennuksen saa suorittaa vain valtuutettu sähköasentaja.

Kannattaa muistaa, että ulkoporeallas on useissa tapauksissa ystävien ja perheen keskeistä aikaa varten. Jos allas on meluisan tien vieressä tai suoraan naapureiden silmien alla, voi kylpemisen stressiä vähentävä vaikutus heikentyä. Harkitse altaan sijainti tarkkaan niin, että saat olla rauhassa silmiltä ja melulta. Kun ulkoporealtaan paikka mietitään omalle pihalle sopivaan paikkaan on nautinnolliset hetket ympäri vuoden taattu.

Poreallas pihalle – edut ja haasteet

‍Lähtökohtaisesti ulkoporeallas on sisäporeallasta sosiaalisempi vaihtoehto. Ulos rakennettuna allas voi olla suurempi, jonka lisäksi altaan ympärillä on reilusti tilaa liikkua. Jos porealtaan hankkimisen motivaattorina on kylvettää vieraita, on ulkoporeallas järkevä vaihtoehto. Juhlat, joissa vierailla on mahdollisuus rentoutua ulkoporealtaassa ystävien seurassa jäävät varmasti mieleen, oli kyseessä sitten perhetapahtuma lapsien kanssa tai railakkaampi illanvietto.

Ulkoporealtaan mahdollisuudet ja haasteet määrittyvät vahvasti sijoitusympäristön mukaan. Meluavan valtatien viereen rakennettu ulkoporeallas ei tarjoa sellaista kokemusta kuin hiljaiseen lähiöön, lähimetsän kupeeseen rakennettu allas. Sisäporealtaan etuna on sen suoja sääilmiöltä, mutta ulkoilma on toisaalta myös ulkoporealtaan ehdoton etu. Tähtitaivaan ihmettely pikkupakkasessa lämpimästä porealtaasta käsin on unohtumaton kokemus. Samoin on kesäpäivän viettäminen altaan poreilussa, kylmää juomaa nauttien, lintujen laulaessa taustalla.


Rauhallinen ympäristö on paras paikka ulkoporealtaalle.

Poreallas sisälle

Täysi ulkoporeallas, jossa on useampia ihmisiä kylpemässä voi painaa jopa 3000 kiloa. Tämä tarkoittaa suurta rasitusta pohjalle, jonka päälle allas on sijoitettu. Ulkoporealtaan sijoittaminen sisälle ei ole mahdotonta, mutta painon ja koon vuoksi usein epäkäytännöllinen ratkaisu. Mikäli halutaan poreallas sisälle on altaan valitseminen sisäporealtaiden valikoimasta usein helpompi ratkaisu. Mikäli sijoitushuone ei ole kellarikerroksessa, voi porealtaan sijoittaminen tuottaa haasteita juuri kantavuuden osalta. Sisälle rakennettu poreallas vie myös paljon tilaa. Mikäli huoneessa ei ole ylimääräistä 5-10 neliötä, voi suunnitelma käydä vaikeaksi. Huomaa, että porealtaan huoltamiselle täytyy myös olla riittävästi tilaa.

Huoneet, jotka eivät ole suunniteltu kestämään kosteutta, eivät ole sopivia ympäristöjä porealtaalle. Pelkästään ilmaan haihtuu porealtaasta paljon vettä, joka rapauttaa vähitellen kosteutta kestämättömiä pintoja. Jo pelkän kosteuden takia huoneen tulee olla hyvin ilmastoitu. Kosteuden lisäksi porealtaan puhdistamiseen käytettävät kemikaalit vaativat tehokasta ilmanvaihtoa. Myös viemäröinti tulee olla riittävä, jotta allas voidaan helposti tyhjentää.

Käytännössä edellä mainitut asiat tarkoittavat sitä, että sisäporeallas tulee sijoittaa kylpyhuoneeseen. Koska kylpyhuoneissa harvemmin on valtavasti ylimääräisiä neliöitä, on sisäporealtaan sijoittamisen suurin pullonkaula usein juurikin rajallinen tila.

Poreallas sisälle – edut ja haasteet

Porealtaan sisälle sijoittamisen puolesta puhuu porealtaan totaalinen yksityisyys. Kukaan naapuri tai ohikulkija ei näe kylpyjäsi ja voit pitää meteliä mielesi mukaan. Sisäaltaaseen pääsee helposti ja parhaimmillaan mukavuudenhaluisen kylpijän ei tarvitse siirtyä muutamaa askelta pidemmälle päästäkseen nauttimaan kylpyhetkestä. Jos ulkona on pakkasta tai raivoisa myrsky, on kylpyhetkesi aina yhtäläisen rauhaisa. Allergioista kärsiville sisäkylpeminen on turvallinen vaihtoehto. Ihmiselle, joka haluaa luoda itselleen mukavan turvapaikan, on sisäallas loistava vaihtoehto.

Sisäkylpemisen haasteet liittyvät paljon sen käytännön toteutukseen, joista puhuttiin jo aikaisemmin. Harvassa talossa on määrättömästi neliöitä kylpyhuoneessa, jonka myötä sisäallas on helposti ulkoallasta pienempi. Tämä tekee sisäporealtaasta enemmän pariskunnan tai pienen perheen yhteisen paikan, joka kaventaa porealtaisiin liittyviä sosiaalisia mahdollisuuksia. Se, että sisäallas on suojassa säältä on iloinen asia talvimyrskyn aikaan, mutta toisaalta tylsää, jos ulkona on kaunis ilma.


Ulkoporeallas voidaan sijoittaa moneen erilaiseen ympäristöön: taivasalle, katoksen alle, lasitetulle terassille tai vaikka sisätiloihin!

Kylpemisen vaihtoehdot

‍Kiinteiden altaiden lisäksi on olemassa esimerkiksi liikuteltavia kylpemisvaihtoehtoja. Miltei jokaisesta kylästä löytyy paljuyrittäjä, jolta saa muutamalla satasella paljun viikonlopuksi. Palju on usein peräkarryn päälle rakennettu kylpyallas, jossa ei ole poreita tai hierontaominaisuuksia. Lämmitys tapahtuu puiden avulla ja täyden paljun lämmittämisessä menee 4-8 tuntia riippuen säästä. Kiinteät altaat ovat aina valmiita kylpemistä varten. Paljujen lisäksi on olemassa puhallettavia porealtaita.

Vaikka kiinteä poreallas on lyhyellä aikavälillä hieman suurempi investointi, tulevat kustannukset lähemmäksi toisiaan ajan myötä. Tyylikkäästi sijoitettu ulkoporeallas lisää myös asunnon arvoa. Hyvin hoidettuna poreallas kestää kymmeniä vuosia, mitä ei voida sanoa esimerkiksi ilmatäytteisistä vaihtoehdoista. Kiinteä allas on näin ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Ulkoporeallas ei vaadi jatkuvaa veden vaihtamista, vaan järjestelmä puhdistaa myös “itse itseään”, joka vähentää luonnollisesti myös veden kulutusta. Ulkoporealtaan vesi vaihdetaan normaali käytössä vain 2-4 kertaa vuodessa. Hierontaominaisuudet ovat myös ominaisuus, joka löytyy pääsääntöisesti vain kiinteistä altaista.

Yhteenveto: Ulkoporeallas on nautinto jokaisena vuodenaikana

‍Porealtaan sijoittaminen sisälle on haastavampaa kuin sen sijoittaminen ulos. Sisätiloissa tulee ottaa huomioon talon rakenteiden kantavuus sekä tilan, johon allas tulee, vedenkestävyys. Huoneessa tulee myös olla riittävästi tilaa. Käytännössä sisäallas kannattaa siis sijoittaa kellarissa olevaan kylpyhuoneeseen. Ulkoaltaan kanssa näitä ongelmia ei ole, vaikkakin ulkoporealtaan perustuksiin tulee ulkonakin kiinnittää huomiota, jotta poreallas pysyy vakaana.

Sisäaltaan etu on sen sijainti katseilta ja säältä suojassa. Sisällä kylpiessä kukaan ei pääse häiritsemään, eikä kylpijät myöskään itse häiritse ketään. Jos poreallas on omaa tai pienen perheen kanssa vietettyä aikaa varten, on sisäallas harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Ulkoporeallas on oman rentoutumispaikan lisäksi myös sosiaalisen henkilön valinta ja juhlien sielu. Ulkoporealtaan ei tarvitse olla säältä suojattu vaan se on suunniteltu kestämään rajuimmatkin sääolosuhteet. Nykyään näkee yhä enemmän myös toteutuksia joissa ulkoporeallas on sijoitettu suojaisaan paikkaan, esimerkiksi katetun terassin yhteyteen, näin päästään lähemmäksi sisäaltaan tuomaa suojaisampaa kylpyfiilistä.

Kiinteiden altaiden lisäksi on olemassa liikuteltavia altaita sekä kertakäyttöisempiä puhallettavia ratkaisuja. Ne ovat toki kiinteitä edullisempia, mutta usein lyhytikäisempiä ja vaativat enemmän huoltoa sekä valmistelua kylpemiskertaa ennen ja jälkeen. Ulkoporealtaasta on puolestaan moneksi – pohdi sijoituspaikka omiin mieltymyksiin sopivaksi ja huolehdi oikeaoppisesta asennuksesta, niin saat rentoutua poreissa vaikka jokaisen työpäivän jälkeen. Ulkoporeallas on aina valmiina ottamaan kylpijät vastaan!


Kaikki Novitek-ulkoporealtaat on tarkoitettu käytettäväksi ympäri vuoden.

Eri vuodenajat tarjoavat mahtavia luonnollisia näytöksiä, joita on erittäin miellyttävää seurata lämpimästä kylvystä käsin!

Uusimmat artikkelit: