Search

Ulkoporealtaan puhdistus – Näin puhdistat sen huolellisesti

Ulkoporealtaan puhdistus – Näin puhdistat sen huolellisesti

Suosittelemme ulkoporealtaan vettä vaihdettavaksi 2-4 kertaa vuodessa. Jotta allas pysyisi hyvässä kunnossa ja uuden näköisenä pitkään, on suositeltavaa tehdä ulkoporealtaan perusteellinen puhdistus aina vedenvaihdon yhteydessä. Vedenvaihtojen välillä tärkeintä on huolehtia suodattimen säännöllisestä puhdistuksesta sekä puhdistustuotteiden riittävästä annostelusta.

Puhdista ulkoporealtaan putkisto

Ulkoporealtaan putkistoon kerääntyy ajan saatossa valtava määrä likaa ja rasvaa ellei sitä puhdisteta säännöllisesti. Vaikka päällepäin ei huomaakaan niin ulkoporealtaassa on putkistoa yllättävän paljon. Esimerkiksi meidän kompaktista Luosto ulkoporealtaasta löytyy putkiston pinta-alaa jo 3,3 m² ja isoimmassa altaassa Ylläksessä liki 9 m² verran. Eli ns. “piilossa olevia” puhdistettavia neliöitä löytyy jokaisesta ulkoporealtaasta. Suosittelemme putkiston puhdistusainetta käytettäväksi aina ennen vedenvaihtoa. Näin saat varmistettua, että nuo piiloneliötkin altaassa tulevat puhdistettua huolella.

Ulkoporealtaan putkiston puhdistus on erittäin helppoa:

 1. Lisää Novitek putkiston puhdistusainetta allasveteen edellisenä iltana ennen ulkoporealtaan tyhjennystä
 2. Noudata purkin kyljessä olevaa annosteluohjetta. Tuote on hyvin vaahtoava, tehokas ja erittäin riittoisa.
 3. Käynnistä ulkoporealtaan kaikki porepumput 15 minuutin ajaksi. Pumput sammuvat automaattisesti, kun aika on kulunut.
 4. Sulje kansi ja anna puhdistusaineen vaikutella yön yli.
 5. Seuraavana päivänä juuri ennen ulkoporealtaan tyhjennystä, käynnistä porepumput vielä 10–15 minuutin ajaksi.
 6. Allas on nyt valmis tyhjennettäväksi.


Novitek ulkoporealtaan putkiston puhdistusaine on tehokas ja riittoisa.

Tyhjennä ulkoporeallas uppopumpulla

Kytke ulkoporealtaasta virta pois aina ennen tyhjennystä. Virta otetaan pois ottamalla sulake alas. Tyhjennä allas uppopumpun avulla ohjaamalla vesi suoraan jätevesikaivoon. Penkeille jäävä vesi kannattaa työntää lastalla ulkoporealtaan pohjalle, jotta pumppu pumppaa altaan mahdollisimman tyhjäksi. Varo kuitenkin naarmuttamasta akryylin pintaa. Ulkoporealtaan pohjalle jäävän veden voit poistaa esimerkiksi kylpypyyhkeen avulla.

‍Novitekin tyhjennyspumpulla allas tyhjenee nopeasti. Tuhannen litran ulkoporealtaan tyhjentämiseen menee vain parisenkymmentä minuuttia. Pumpussa on kestävä rakenne ja materiaali on korroosion kestävää. Pumpussa ei ole erillistä kelluvaa uimurikytkintä, joten se on erittäin helppokäyttöinen.

Imuroi allas tarvittaessa

Mikäli omistat vesi-imurin voit myös imuroida altaan pohjalle jäävän veden imurin avulla tyhjäksi. Imurin kanssa myös suodatinpöntön ja suuttimien imurointi hoituu näppärästi. Varo kuitenkin naarmuttamasta akryylin pintaa.

Puhdista sisältä ja ulkoa

‍Pyyhi ulkoporeallas kauttaaltaan pehmeällä, nukkaamattomalla liinalla tai sienellä. Käytä aina vain akryylipinnalle sopivia tuotteita. Kun ulkoporeallas puhdistetaan huolella on järkevää puhdistaa samalla myös kansi. Erityisesti kannen sisäpinta tulisi puhdistaa aina vedenvaihdon yhteydessä. Usein tähän riittää vain nopea pyyhintä, mutta jos kannen pinnassa on jotakin pinttymiä epäpuhtauksista, on perusteellisempi puhdistus paikallaan. Kannen sisäpinnan pinttymiin ihmesieni toimii hyvänä puhdistusvälineenä.


Käytä ulkoporealtaan pinnoille oikeanlaisia tuotteita. Hoitovahan löydät täältä.

Ulkoporealtaan vahaus

Jotta akryylipinta pysyy hyväkuntoisena on ulkoporeallas suositeltavaa myös vahata säännöllisesti. Vahaus suojaa akryylin pintaa eikä lika myöskään tartu niin helposti kiinni.

Veden vaihtaminen ja altaan puhdistaminen on mukavaa kesäpäivän puuhaa, silloin allas kannattaakin vahata samalla koko sisäpinnaltaan. Syksyn tai talven kylmillä keleillä vedestä voi näppärästi vaihtaa vaikka vain puolet ja tällöin riittää nopeampi puhdistus ja esimerkiksi akryylipinnan vahaus vesirajavalaistuksen tasolta altaan yläreunoille.

Ulkoporealtaan vahaus STEP-BY-STEP

 1. Sekoita hoitovaha hyvin ennen käyttöä.
 2. Varmista, että ulkoporealtaan pinta on kuiva.
 3. Levitä vaha pyörivin liikkein joko sienellä tai kuivalla liinalla.
 4. Anna kuivua 15–20 minuuttia.
 5. Lopuksi pyyhi pinta vielä kuivalla liinalla.

Kannen hoito ja vahaus

‍Kun kauniin kesäpäivän puuhana on ulkoporealtaan perusteellinen puhdistus, suosittelemme kiinnittämään huomiota myös ulkoporealtaan kanteen.

Pyyhi kannen pinta lämpimällä vedellä ja miedolla puhdistusaineella. Jos kansi on kovin likainen tai kovasti esimerkiksi siitepölyssä, kannattaa se ensin suihkutella letkun avulla puhtaaksi.

Kansi on materiaaliltaan keinonahkaa jolloin se kestää kosteutta tavallista nahkaa huomattavasti paremmin. Keinonahan pinta ei ole huokoinen eli myöskään lika ei pääse imeytymään keinonahan sisään vaan pysyy sen pinnalla.

Kun kansi on puhdistettu, kuivaa se huolellisesti pyyhkeellä tai kuivalla liinalla. Tämän jälkeen myös kansi on valmis vahattavaksi. Huomaa kuitenkin, että ulkoporealtaan hoitovaha on tarkoitettu vain akryylin pinnalle eli älä käytä samaa tuotetta. Kannen materiaalille löytyy täysin oma tuote: Novitek kannen hoitoaine. Tämä erikoishoitoaine sekä hoitaa että puhdistaa. Se auttaa palauttamaan kannen alkuperäistä väriä ja pidentää kannen käyttöikää.

Tuote levitetään kuivalle kannelle pyörivin liikkein liinan tai sienen avulla. Annetaan kuivua 15–20min ja lopuksi vielä kiillotetaan kuivalla liinalla. Eli täysin samat vaiheet kuin akryylipinnan vahauksessa, mutta eri tuotteella.

Vaihda suodatin uuteen

Suodattimen puhtaus on yksi tärkeimpiä asioita ulkoporealtaan vedenhoidossa. Ulkoporealtaiden puhdistusjärjestelmä on suunniteltu niin, että epäpuhtaudet kulkeutuvat lopulta suodattimeen, josta ne saadaan tehokkaasti poistettua yhdessä puhdistusaineiden kanssa. Vedenvaihdon yhteydessä suodatin kannattaa vaihtaa aina täysin puhtaaseen.

Käydään tilanne vielä konkreettisen esimerkin kautta läpi:

Klooritabletti annostellaan suodattimen koloon, mutta suodatinta ei puhdisteta riittävän usein. Suodattimeen on näin ollen kertynyt runsaasti epäpuhtauksia. Kloori liukenee kyllä allasveteen nopeasti, mutta “törmää” heti ensimmäisenä suodattimessa oleviin epäpuhtauksiin. Pelkän kloorin avulla pinttynyt suodatin ei pääse puhdistumaan kunnolla. Likainen ja pinttynyt suodatin tukkii ulkoporealtaan veden kiertoa ja kuluttaa myös klooria täysin turhaan.

Vedenvaihtojen välissä suosittelemme aina “kahden suodattimen taktiikkaa”. Kun toinen suodatin on pesussa on toinen aina valmiina käyttöön.

Tähän on myös hyvä sääntö: Mitä enemmän kylpemistä, sitä enemmän myös suodattimen pesua!

Täytä ulkoporeallas aina suodatinpöntön kautta

Ulkoporeallas on helppo täyttää puutarhaletkun avulla. Tärkeintä on muistaa, että allas täytetään aina suodatinpöntön kautta. Näin vältetään mahdolliset putkistoon ja pumppuihin jäävät ilmalukot, jotka voivat ilmestyä altaan täyttämisen aikana. Ulkoporeallas tulee täyttää niin, että ylimmät suuttimet jäävät selkeästi vesirajan alapuolelle. Jos vettä on liian vähän käy niin, että ylimmät suuttimet roiskivat veden pois altaasta. Kaikissa altaissamme on suunniteltu led-valaistuksen korkeus niin, että hyvä nyrkkisääntö onkin nostaa vesiraja muutaman sentin ledien yläpuolelle.

Muista, että ulkoporealtaaseen kytketään virta takaisin vasta, kun se on täytetty kokonaan vedellä!


Täytä ulkoporeallas aina suodatinpöntön kautta välttääksesi mahdolliset ilmalukot.

Puhtaampaa vettä täyttösuodattimen avulla

Mikäli käytät kaivo- tai järvivettä tai tiedät talossa olevan esimerkiksi vanhaa putkistoa, suosittelemme aina käyttämään Purestart täyttösuodatinta. Täyttösuodatin vähentää vedestä mm. magnesium, rauta ja kalkkipitoisuuksia. Puhtaampi vesi takaa parhaan kylpynautinnon heti ensimmäisestä kylvystä alkaen sekä suojaa allasta ylimääräiseltä lialta. Kloorin kanssa saadaan kyllä poistettua vedestä ylimääräiset epäpuhtaudet, mutta metallien kanssa reagoidessaan voi allasvesi mennä aluksi hyvinkin vihreäksi tai ruskeaksi ja vaatii näin ollen enemmän töitä saada taas puhtaaksi.

Usein myös ajatellaan, että jos käytettävä vesi on juomakelpoista se on kaikin puolin todella puhdasta. Kuitenkaan ihan näin asia ei aina ole. Esimerkiksi raudan suhteen kaivovesi voi olla ”puhdasta”, jos rautaa on alle 400 mikrogrammaa / litra, toisaalta jo 150 mikrogrammaa / litra voi käytössä tehdä altaaseen ikävän näköisiä ruskeankellertäviä pinttymiä. Sama koskee ruskeaa humusta jonka suositus arvo on juomavedessä alle 5 mg/l CODMn, mutta joka likaa paikat jo 2.5 CODMn arvossa. Likaantuminen myös nopeutuu entisestään jos vedessä on kalkkia.

Purestart altaan täyttösuodatin on helppokäyttöinen ja pitkäikäinen. Täyttösuodatin liitetään puutarhaletkun päähän, joten se soveltuu kaikkien altaiden täyttöön. Yhdellä suodattimella voi täyttää ulkoporealtaan jopa 35 kertaa eli tuote on myös hyvin edullinen.

Tarkista lopuksi veden pH-arvo ja lisää puhdistuskemikaalia

Kun ulkoporeallas on täytetty vedellä aletaan olla loppusilausta vaille valmiita. Kun altaaseen on laitettu virta takaisin päälle, alkaa se automaattisesti toimimaan ja lämmittämään vettä. Käyttäjälle jää enää pH-arvon tarkistus ja säätö tarvittaessa. Veden pH-arvo kannattaa säätää heti ihannealueelle eli 7,2 – 7,4 välille. Annostele myös käyttämääsi puhdistuskemikaalia eli klooria tai aktiivihappea altaaseen ohjeiden mukaisesti. Näin puhdistuskemikaali pääsee heti tekemään työtänsä mikäli havaitsee altaassa mitä tahansa epäpuhtauksia.

Kun vesi on lämmennyt sopivaksi on puhdas ulkoporeallas valmiina vastaanottamaan kylpijöitä!

Uusimmat artikkelit: